Firmaların yeni tercihi, sanal sunucular!

Artan teknolojik koşullara sunucularda ayak uydurdu. VPS terimi son dönemlerde oldukça meşhur.Peki, nedir bu VPS? Sanal sunucu kullanılabilir mi, neden tercih edilmeli? Gelin bunları birlikte inceleyelim.

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal sunucu fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları yardımı ile birden fazla sunucuya bölünmesi ile kaynakların kullanılmasını sağlayan sistemdir. Sanal sunucuların bir diğer adı VPS’dir. İngilizce kökenli bu kelimenin açılımı Virtual Private Server olarak geçer. Sanal sunucu web sitesi, yedekleme ve kontrol panelinden oluşur ve web yazılımlarını tutmak için kullanılır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için gerekli performansı sağlar.  Birden fazla sunucuya ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılır. Sanal sunucular şirketlere esneklik sağladığı için şirketleri sıkıntıya sokmaz ihtiyaç durumuna göre farklılık gösterir.

Sanal sunucular bir sunucu üzerinde birbirinden bağımsız birden fazla işletim sisteminin bulunduğu işletim sistemidir. Sanal sunucuların tamamı delicated adı verilen fiziksel sunucunun içerisinde yer alır. Bütün sanal sunucular birbirinden bağımsız olarak delicted üzerinde bulunur.  Bütün sanal sunucuların IP adresi vardır. Ram bellek işletim sistemi kullanılır. Sanal sunucular az alana ihtiyaç duyulan işletmeler için yeterli performans sağlar. Sanal sunucuların kurulumu için fiziksel sunucuya gerek vardır. Bu fiziksel sunucuya bağlı olarak diğer sanal sunuculardan bağımsız bir şekilde kullanılırlar.  

Sanal Sunucuların Şirketlere Getirisi Nedir?

Sanal sunucular fiziksel sunuculara göre performansı olukça yüksektir. Bazı durumlarda fiziksel sunucular şirketlere yeterli gelmez. Bu durumda fiziksel sunucuya bağlanan sanal sunucular ile kullanılan alan GB ve bant genişliği artmaktadır ve gerekli olan alana göre de paket satın alarak ücret ödenecektir. Şirket sunuculara gerekli olan uygulamaları kurabilir ya da kaldırabilir. Buda şirketler için avantaj sağlar. Aksi durumda hafıza kısıtlılığından bazı uygulamaları fiziksel sunucular kaldırmaz. Sanal sunucular istenildiği zaman genişletilip daraltılacağı ve ona göre ücret ödeneceği içinde güzel bir sistemdir. Şirketin alan ihtiyacı arttığı zaman daha geniş alan satın alabilir ya da alan fazla olduğu zamanda kısıtlayabilir. Yani Sanal sunucuların bant alanları kulanım alanına göre değiştirilebilir ve ona göre ödeme yapılır. Web sitesinin müşteri kat sayısı arttığı zaman sanal sunucu bellek ve bant sayısı artırılarak alanınızı genişletebilirsiniz. Sanal sunucuların kurulumu çok kolay ve kısa sürelidir en fazla 30 dakikada sanal sunucular kurulabilir. Fiziksel sunuculara göre bağlantısı çok hızlıdır.  Oluşan karlılık nedeni ile şirketler tarafından özellikle tercih edilirler.

Sanal Sunucular Güvenli mi?

Bütün sanal sunucuların kendi disk, ram ve IP adresi vardır. Hiçbir sanal sunucu diğerinden etkilenmez, sanal sunucu kapatıldığı zaman diğer sunucular etkilenmez. Sanal sunucuların her birinin ayrı IP adresi ve alanı olduğu için hiçbir sanal sunucu diğerinin alanına etki edemeyeceği için son derece güvenlidir. Artı güvenlikte talep edilen paketler vardır. Bunlarla alan daha da güvenli hale getirilir. Her sanal sunucunu IP adresi ve bu adresin bir alan adı vardır. Her sanal sunucunun IP adresi ve alan adı kendine özel olduğu için her sanal sunucu kendi içinde oldukça güvenlidir.

Sanal Sunuculara Alan Adı Nasıl Verilir?

Sanal sunucuların IP adresi oldukça uzundur ve akılda tutması imkânsızdır, bu sebeple söylemesi daha kolay olan ve www. İle başlayan bir alan adı almak gerekir. Bu alan adı da mutlaka her şirketin kendine özeldir. Şirket bu alan adını kendi belirler. Şirketin ismine ve yaptığı işi anımsatan sözler kullanarak kolay akılda kalmasını sağlayabilirler.

Sanal Sunucuları Tercih Etme Sebeplerimiz?

  • Sitenizin artı performans ihtiyacı varsa sanal sunuculara ihtiyaç duyulur. Siteniz için fiziksel sunucu kullanarak kullandığınız alan yeterli gelmezse. Her geçen gün müşterileriniz artıyor ve bant genişliği alanı artıyorsa sanal sunuculara ihtiyaç duyulur.
  • Sitenize gelen müşteri yoğunluğuna göre esnek bir alana ihtiyacınız varsa sanal sunucular gerekir. Sitenizi kurduğunuz zaman müşteri potansiyelini tahmin edemezsiniz. Çok iyi iş yapıp artı alana ve bant genişliğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Sonsuz bant uzunluğu olan sanal sunucularda vardır, ya da işler yolunda gitmezse alanı daraltabilirsiniz. Bu durumda kısıtlı alanla yetinmek ya da fazla ücret ödemek yerine esnek yapıda olan ve bir paketten diğerine kolayca geçilebilen sanal sunucuları kullanabilirsiniz.
  • Güvenlik arıyorsanız. Sanal sunucular güvenirlik açısından oldukça iyi bir sistemdir. Sisteme her sanal sunucunun kendi alanı vardır bu alanda verilerinin güven içerisinde saklarlar hiçbir sanal sunucu diğerine müdahale edemez ve verilere ulaşamaz. Bu sayede güvenliği oldukça gelişmiştir. Sunucudaki bütün siteler birbirinden bağımsızdır yeni bir sanal sunucunun kurulması ya da mevcut sunucunun kapatılması durumunda diğer sanal sunucuların hiç biri bu durumda etkilenmez.
  • Güvenirlik açısından ise şirket muhasebe, ticari belgelerini gönül rahatlığıyla saklayabilirler. Dikler sabit olduğu için aşınırlığı azdır ve dolayısıyla verileriniz uzun süre güvendedir. 

Sanal sunucular VPS şirketlerin ihtiyacına göre düzenlenir kontrol şirketin elindedir. İstenilen uygulamalar yüklenir kaldırılabilir.

  • Kurulumu çok kısa sürede ve kolaydır. Kullanımı basittir.3 dakikaya kullanan sanal sunucular dahi mevcuttur.
  • Sanal sunucular fiziksel sunuculara göre 3 kat daha hızlı bağlantı sağlamaktadır. E ticaret sitelerinde bağlantısı hızlı olan siteler tercih edilir. İstatistiklere göre insanlar 3 saniyeden uzun sürede açılan siteleri kapatmaktadırlar. Fakat sanal sunucular 3 kat daha hızlı bağlandığı için siteye giren müşterinin sitede kalma süresi uzun olmakta dolayısıyla alış veriş yapma ihtimalide artmaktadır.

Bütün bu olumlu sonuçlar değerlendirilirse küçük ya da orta ölçekli bir şirketin mutlaka sanal sunucular ihtiyacı vardır. Yoksa şirketiniz gerekli performansı gösteremez sorunlarla karşılaşırsınız. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka bir sanal sunucu edinilmelidir.

Sanal Sunucuların Olumsuz Özellikleri Nelerdir?

Sanal sunucuların olumsuz özelliği ise büyük ölçekli firmalarda gereksinim arttığı için yetersiz kalabilir bu urumda bulut (cloud) sisteme geçiş yaparak çok daha verimli bir performans elde edebilirler. Yine cloud sisteminde de ihtiyaca uygun paketler bulunmaktadır. Bu paketler şirketin ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Birden fazla sanal sunucunun birleşmesi ile oluşur. Sanal sunucular arıza olduğu taktirde bir sunucu olduğundan dolayı kesintiye uğrar. Cloud sistemde biri arızalandığı zaman diğer sunucu devreye gireceğinden kesintiye uğramaz. Büyük e ticaret siteleri çok kısa süre dahi kesintiye uğrasa büyük maddi kayıplarla sonuçlanır. Siteye giremeyen müşteri başka e ticaret sitesini tercih edecektir. Dolayısıyla buda müşteri kaybı demektir.

VPS Sanal Sunucu Kullanımı İçin Teknik Bilgiye Gerek Var mıdır?

Sanal sunucular hazır paketler halinde hazırlanarak o şekilde kiralanmakta ya da satılmaktadır. İstediğiniz kuruluştan bu paketlerden edinebilirsiniz ve kısa sürede sizin fiziksel sunucuna kurulur ve çok kısa sürede kullanabilirsiniz. Bu paket içerisinde gerekli GB, bant sayısı, güvenlik gibi birçok sisteme sahip olabilirsiniz ve alanı istediğiniz gibi değiştirebilir kaldırabilirsiniz. Yeterli gelmezse çok kısa sürede alanı genişletebilirsiniz. Teknik bilgi kuruluş tarafından karşılanacak yeterli bilgi verilecek karşılaşılan olumsuzluklar giderilecektir. Bu sebeple teknik bilgiye gerek yoktur.

Sanal sunucular kullanımı kolay teknik bilgiye gerek olmayan hızlı güvenilir, güvenli, ihtiyaca göre olan paketler içerdiğinden dolayı web sitelerinde verimli kullanım dolayısıyla iyi kazanç sağlar. Fiyatları oldukça ekonomiktir. Çok kısa sürede ücretini amorti eder. İhtiyacınız için en uygun paket için yetkili bir kuruluşun yetkilisiyle görüşerek ihtiyaca uygun sanal sunucu paketleri bu paketlerde yetersiz geliyorsa cloud paketleri ile en iyi site kurulumu için yeterli alan e hıza sahibi olabilirsiniz.