Türkiye’de başbakanlık yapmış ve İstiklal Madalyasına da sahip olarak Türk siyasetçi Adnan Menderes hükümete yapılan bir darbe sonucunda idam cezasına çarptırılmıştı. Peki, Adnan Menderes kimdir? Bu soruyu tam olarak kavradığınızda tarihsel bağlamda yaşanılan olayı daha iyi tahlil edebileceksiniz. İşte, Adnan Menderes’in hayatı

Toprak ağasının çocuğu olarak dünyaya gelen Adnan Menderes, bir hukukçuydu. CHP döneminden sonra ilk defa yapılan seçimde zaferle çıkmıştı. O dönemde aldığı kararlardan dolayı çeşitli çevreler tarafından tepki görüyordu. Bunun sonucunda da yapılan 1961 darbesinde hayatını kaybetti.

Adnan Menderes’in Eğitim Hayatı

İzmir İttihat ve Terraki Mektebi’nde eğitim hayatına başlayan Adnan Menderes, daha sonraki eğitimine İzmir Amerikan Koleji’nde devam etti. 1931 yılında CHP Aydın milletvekili seçildi ve seçilmesinin ardından Ankara Hukuk Fakültesi’ne girdi. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra da 1935 yılında mezun oldu.

Adnan Menderes, sadece bir siyasetçi veya hukukçu değildi. Aynı zamanda yedek subay eğitimi almış bir askerdi. Yakalandığı sıtma hastalığından dolayı 1.Dünya Savaşı’na katılamayan Adnan Menderes, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği üstün başarılardan dolayı İstiklal Madalyası’na layık görüldü. Daha sonra ise İzmir’in en meşhur ailelerinden birisi olan, Evliyazede Fatma Berin Hanım ile 1929 yılında evlendi. Bu evlilikten de Mutlu, Aydın ve Yüksel olmak üzere üç oğlu oldu.

Adnan Menderes’in Siyasi Hayatı

Adnan Menderes’in siyasi hayatına bakacak olursak; il olarak Serbest Cumhuriyet Fırkası’nda faaliyetlere başlayan ve daha sonradan bu partinin kapatılmasından dolayı boşta kalan Menderes, CHP’ye katıldı. 1945 yılında CHP’den ihraç edilmesinden sonra Fuad Köprülü, Celal Bayar ve Refik Koraltan ile birlikte DP’yi yani Demokrat Parti’yi kurdu. Girdiği seçimde ise TBMM’ye 61 milletvekili soktu.

Tüm bu siyasi başarılarının ardından 27 Mayıs 1961 Darbesi’nin ardından Yüksek Adalet Divanınca 17 Eylül 1961 yılında idam cezasına çarptırıldı.