AstSubay Nasıl Olunur?
Emir-komuta zincirinin işleyişinden sorumlu Astsubay rütbesi, subayın bir astı; er veya erbaşların üstü olan ve istifasını Ocak ila Şubat aylarında verebilen askerlerdir. Çalışma alanlarının düzen ve temizliğini sağlayan astsubaylar, aynı zamanda, araçların bakım ve onarımını da yapmaktadırlar.
Askerî yerleşkelerin giriş, çıkış ve nöbet saatlerini de düzenleyen astsubaylar silahlı araçlarda nişancı olarak görev alabilirler. Eğitim, bakım, sevk, savaş ve diğer konularda subaya yardımcı olmak suretiyle görev alan astsubayların, aksi bir durum olmadıkça, görev süreleri en az 15 yıldır.
Astsubay Rütbeleri
Astsubaylar, rütbeleri dolayısıyla çeşitli görev yerlerine ayrılır. Astsubay Kıdemli Başçavuş en üst rütbe olarak yer alır. Onun astı olan Astsubay Başçavuş ise Astsubay Kıdemli Üstçavuşun üstüdür. Bölük astsubayı, Takım Komutanı, özel takımlarda ise Takım astsubayı olabilir. Ayrıca, Karargahlarda idarî işlerle ilgilenip sicil verebilme yetkisine sahiptir.
Astsubay başçavuşun astı ise Astsubay Kıdemli Üstçavuş rütbesi. Astsubay Kıdemli Çavuşun da astı olan Astsubay Üstçavuş Rütbesine astsubaylığın 6. yılında erişilir. Üniversite öğrenim durumuna ve görevdeyken girilecek sınavın sonucuna göre bu süre azalabilir. 100’den fazla kadroda görev alabilen astsubay Üstçavuşlar, genelde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K) bünyesinde; Kol Komutanı, Tim Komutanı, Top veya Kısım Komutanı, Takım Astsubayı, Bölük Astsubayı olarak görev alırlar. Bir üst rütbeye (Astsubay kıdemli çavuş) atanana kadar Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Asayiş Tim Komutanı ve Karakol Komutan yardımcısı olarak görevi alırlar.
Astsubay Üstçavuş Rütbesinin astı olan Astsubay Kıdemli Çavuş K.K.K bünyesindeki muharip sınıflarda; Takım astsubayı, Kol Komutanı, Kısım Komutanı, Unsur Komutanı, Tank komutanı, Havan kısım komutanı, Top Kısım Komutanı olarak görev yapar. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindekiler ise bir üst rütbeye geçene kadar, genelde, Asayiş Tim Komutanı ve Karakol Komutan Yardımcısı olarak atanırlar. Astsubay çavuş ise en alt rütbedir. K.K.K bünyesinde genel olarak Takım Astsubayı; Tank, Havan, Unsur veya Top Kısım Komutanı olarak atanır. Jandarme Genel Komutanlığında görev yapanlar ise genelde, Asayiş Tim Komutanı ya da Karakol Komutan Yardımcısı olarak göreve başlarlar.
Astsubay olmanın Şartları
Göreve atanabilmek için ÖSYM’nin düzenlediği üniversiteye giriş sınavından yeterli puanı aldıktan sonra 2 yıllık Astsubay Meslek Yüksek okullarından mezun olmak gerekiyor.
Kadınların da başvuru yapabildiği sözleşmeli astsubaylık öncelikle en az ön lisans mezunu olma ve henüz askerlik görevini tamamlamamış olma şartları arıyor. Ancak, yalnızca Nato üyesi ülkelerin askerî biriminde olan Astsubay olmak için birden çok sınavda başarılı olunması gerekiyor. Seçimdeki tüm aşamaları geçen adaylar, Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi’ni almaya hak kazanacaklar. Adaylar bu eğitimi de başarıyla tamamlarsa Astsubay Çavuş olarak istihdam edildikleri sınıfta kursa gönderilecekler. Bu kursu da başarılı bir şekilde tamamlayanlar boş ve uygun kadrolara atanacak.
Başvuru şartları ve adaylarda aranan nitelikler her dönem değişiyor. Öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekiyor. Sebebi ne olursa olsun Türk Silahlı Kuvvetlerinden, askerî ve sivil herhangi bir okuldan tasfiye edilmemiş olmak astsubay olabilmenin şartı. Ayrıca, aday hakkındaki güvenlik taramasından olumlu sonuç alınması gerekiyor. Adayların hakkında daha önce verilmiş “Yedek Subay Olamaz” kararının bulunmaması gerekiyor. Milli bütünlüğü tehdit eden herhangi bir ideolojiyi benimsememiş olmak ve tabii ki adayların terör örgütleriyle hiçbir bağlantısı olmaması ve bu örgütlerin propagandasını yapmamış olması gerekiyor.
Taksirli suçlar haricinde, affa uğramış ya da çeşitli yaptırımlara dönüştürülmüş, ertelenmiş adli sicilden silinmiş olsa dâhil soruşturma veya hükümlü olmamış olmak da bu koşullar arasında.
Adayların karşı cinsten biriyle nikâhsız yaşamıyor olması veya disiplinsizlik sebebiyle işten atılmamış olması gerekiyor. Bakaya veya yoklama kaçağı olarak aranmamak ve bu suçlardan soruşturma altında olmamanın yanı sıra ceza almamış olmak diğer şartlardan. 26 yaşından gün almamış olmak, dört yıllık öğrenim görenlerin ise 28 yaşından gün almamış olması gerekmektedir. Tam teşekküllü askerî hastahanelerden, “Muvazzaf Astsubay Olur” onaylı rapor almak.
KPSS istenen sınıflarda sınav puanının en az 60 olması, alım dönemi yayımlanacak başvuru kılavuzundaki KPSS istenmeyen sınıflarda ise yapılacak genel kültür sınavında başarılı olmak.
Subay, astsubay, askerî öğrenci, uzman erbaş veya sözleşmeli er eğitiminde olan adayların yemin etmemiş veya sözleşme yapmamış olmaları da koşul.
Erbaş veya er olanlar kurumundaki üç sicil amirinden, “Muvazzaf Astsubay Olur” belgesini almak, yedek subaylar için ise bulunduğu kurumdaki 3 sicil görevlisinden, “Muvazzaf Astsubay Olur” belgesi almaları gerekiyor.
TSK bünyesinde sivil memur veya işçi olanlar, üç sicil görevlisinden “Uygun” raporu almak, yedek subay olarak askerlik hizmetini yapanların ise sicil tam notunun %85 veya üstü notunun gerekiyor.
Astsubay Başvurusu ve Alımı
Astsubay başvurusu sadece fiziki yeterlilik testi ve mülakat tarihlerinin de belirtildiği https://personeltemin.msb.gov.tr bağlantısından yapılıyor. Astsubay alımı başladığında açıldığında duyurular bölümünde çıkan bağlantıya tıkladıktan sonra T.C. Kimlik Numarası ve Adı, Soyadı vilgileri girildikten sonra çevrimiçi başvuru formunu doldurmak gerekiyor.